Mit szabad és mit nem!

Nem ehetek: 

Tilos:
  • tej, tejpor
  • tejszín
  • tejföl
  • joghurt
  • kefir
  • sajt
  • túró
  • vaj
  • író
  • savó, savópor, Citopánpor
  • margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült)
  • kazein, kazeinát

Nem árt az óvatosság (ezekben is rejtőzhet tejféleség) :

  • egyes péksütemények (tejes kifli, vajas kifli, császárzsemle, kalácsfélék, briós)
  • tejes fagylalt
  • parfé
  • puding
  • tejcsokoládé
  • majonéz

Legyünk résen bizonyos húskészítményekkel: 

  • felvágottak
  • szalámik
  • virsli
  • húskonzervek
  • májkrém
  • kenőmájas

Egyéb infók:
  • a kész üveges mártások, valamint egyes gyógyszerek és gyógyhatású készítmények gyártásakor is használnak tejszármazékokat. 
  • Ajánlatos mellőzni a marhahúst és a borjúhúst is a tehéntejhez hasonló fehérjeszerkezetük miatt.

Ehetek:

Tejfehérjétől mentes termékek listája 2015

Csak bátran: 
  • zsírok
  • olajok
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • baromfihús
  • sertéshús
  • halak
  • tojás
  • vizes zsemle
  • vizes kifli
  • gabonafélék és őrleményeik
  • rizs
  • vizes alapú margarinok
  • növényi alapú tejek (rizstej, szójatej, zabtej, kókusztej)
  • szójatejföl
  • tofu
  • étcsokoládé
  • gyümölcs- és zöldséglevek.
FONTOS:

Mivel az étrendből teljesen kizártak a tejből készült termékek, nagyon oda kell figyelni a kalcium pótlására.
Kiemelkedően magas kalciumtartalmú a dió, a mogyoró, a mandula, a mák, a tofu, a szezámmag, zöldségfélék közül a spenót, a brokkoli, a sóska, a karfiol, a borsó, a kelkáposzta. Ajánlott továbbá a halak rendszeres fogyasztása, ezekben szintén sok a kalcium.

/forrás: http://www.taplalekallergia.hu/index.php?content=7/
 

Megjegyzések