Mézes-zabos kenyér

Hozzávalók:

zabkása:

  • 375 ml víz
  • 100 g zabpehely
  • 15 g margarin
  • 1/2 tk só

kenyér:

  • 2,5 tk száraz élesztő ( 25 g friss élesztő)
  • 180 ml meleg víz
  • 1,5 ek méz
  • 560 g liszt (pl. teljes kiőrlésű bio búza liszt)
  • 2 tk só
  • 3 ek olaj

Elkészítés:

  1. Sóval és vajjal felforraljuk a vizet, majd belerakjuk a zabpelyhet. Kicsit kavargassuk. Gyorsan megfő kb. 2-3 perc alatt.
  2. Hagyjuk kihűlni a zabkását.
  3. 120 ml meleg vízben oldjuk fel a száraz élesztőt és egy kicsit kavargassuk.
  4. Egy nagyobb tálba belerakjuk a zabkását, rá a mézet és 60 ml-nyi vizet.
  5. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős vizet is.
  6. Mehet bele a liszt és a só. 
  7. Gyúrjuk össze és adjuk hozzá az olajat.
  8. 2 órát hagyjuk kelni.
  9. Gyúrjuk át a tésztát kézzel is lisztes felületen.
  10. Kelés után döntsük el, hogy nagy kenyeret szeretnénk vagy több kisebbet, úgy osszuk el.
  11. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd hagyjuk még 1-2 órát kelni rongy alatt.
  12. 175 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési fokozaton 20 percig süssük.

Jó étvágyat!


Videó: 

Mézes-zabos kenyér

Iratkozz fel a youtube csatornámra még több receptért :) :
Timi Gastro Club youtube csatorna

Megjegyzések